Een beleid rond zwerfkatten

Iedereen ziet dagelijks wel één of meerdere katten zijn dagelijkse wandeling doen. Veel van deze katten hebben een liefdevolle thuis waar ze lekker kunnen soezen op een dekentje voor de verwarming. Maar niet alle katten hebben dat geluk. 

1 zwerfkat, 20.000 nakomelingen

Er zijn ook zwerfkatten. En indien zij niet worden gesteriliseerd of gecastreerd krijgen zij meerdere keren per jaar nestjes kittens. Omdat één zwerfkat maar liefst 20.000 nakomelingen kan voortbrengen heeft onze gemeente al sinds enkele jaren een zwerfkattenbeleid.

Een beleid gericht op castratie en sterilisatie

Om de zwerfkattenpopulatie op een diervriendelijke manier in te dijken, worden zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd of gecastreerd, en nadien terug uitgezet op de plek waar ze zijn gevangen.

Loopt er bij jou in de omgeving een zwerfkat, dan kan je dat melden aan onze duurzaamheidsambtenaar op het nummer 03 690 46 37 of via e-mail aan duurzaam@wuustwezel.be. Als er kittens bij zijn, dan meld je dit best zo snel mogelijk. Dan kunnen ze waarschijnlijk nog geadopteerd worden via de dierenbescherming. 

Wat gebeurt er met de zwerfkatten?

  • Een vrijwilliger neemt contact met je op en vangt de katten met een speciale kattenvangbak.
  • De vrijwilligster en de dierenarts controleren of de kat gechipt is.
  • De kat wordt gesteriliseerd en opgevangen door de vrijwilliger tot ze terug aangesterkt zijn.
  • De kat wordt op dezelfde plaats teruggezet.
  • De poes krijgt een knipje in het rechteroor zodat ze herkenbaar is als behandelde zwerfkat.

Verplicht voor alle katten en kittens die worden verhandeld

Ook als eigenaar van een huiskat doe je er goed aan om jouw kat te laten steriliseren of castreren. Daarvoor kan je terecht bij jouw dierenarts. Sinds 1 september 2014 is een nieuwe wet van kracht die het verplicht steriliseren invoert voor alle katten én kittens die worden verhandeld of zelfs gratis weggegeven door particulieren.

Als je dus een nestje kittens gratis wilt weggeven, dienen ze comform de wet gesteriliseerd te zijn. Meer informatie over het belang van steriliseren of castreren vind je op de website www.huisdierinfo.be.

Dierenwelzijn

Wil je weten wat je nodig hebt om een bepaald dier te kunnen houden, wat de voorwaarden zijn om dieren te transporteren, ... Dan kun je altijd terecht op de site van Dierenwelzijn

Dierenmishandeling of dierenverwaarlozing melden

Wanneer je vaststelt of vermoedt dat er iets niet pluis is met dieren, volg dan deze drie stappen:

1.  Praat erover met de eigenaar

Probeer de eigenaar ervan te overtuigen dat de dieren nood hebben aan een goede verzorging en degelijke huisvesting. 

2.  Leg een klacht neer bij de lokale politie

De lokale politie is bevoegd om een officiële akte op te maken en kan indien nodig verdere stappen ondernemen, zoals inbeslagname van de dieren. De contactgegevens van de lokale politiezone Grens.

3.  Leg een klacht neer bij de Vlaamse Overheid

De Vlaamse overheidsdienst voor Dierenwelzijn behandelt klachten over de verwaarlozing of mishandeling van dieren: Vlaamse Overheid.